Den akademiska frihetens kris i en tid av folkmord

De israeliska universiteten är djupt involverade och betydelsefulla för Israels ockupation av Palestina och folkmord i Gaza. Sedan snart ett år pågår kontinuerliga aktioner vid enrad svenska universitet i protest mot lärosätenas samarbete med dessa universitet. Denna artikel presenterar de viktigaste slutsatserna av en rapport som kartlägger samarbeten mellan svenska och israeliska universitet och uppmanar till akademisk bojkott.


Utöver den överväldigande förstörelsen av liv och social infrastruktur i Gaza, har Israel utplånat hela den utbildningsinfrastruktur som funnits i det ockuperade området och som har varit under militärblockad sedan 2007. Detta har kommit att betecknas som ett “skolasticid”, en term introducerad av forskaren Karma Nabulsi för att beskriva Israels systematiska förstörande, till och med utplåning, av utbildning i Palestina.
Den 17 september 2024 släppte nätverket Workers and Students in Swedish Academia for Palestine (WASSAP) den omfattande rapporten “Boycott, Divestment, and Sanctions Report for Swedish Universities” som redogör för israeliska, och i förlängningen svenska, universitets inblandning i Israels militära operationer och folkmord i Gaza. Rapporten uppmanar svenska universitet att omedelbart avbryta formella samarbeten med israeliska lärosäten för att upprätthålla den akademiska friheten och sina etiska riktlinjer. Svenska universitet har dock konsekvent hävdat att de inte kan ta avstånd mot Israels illegala militära handlingar – särskilt vad gäller utplåningen av utbildningsinfrastruktur och tillgången till studier – eftersom deras ställning är synonym med den svenska statens. Samtidigt visar rapporten på en oroväckande detaljstyrning av universitet från regeringen och lyfter vikten av universitetens autonomi från politisk styrning – inte minst i en tid av folkmord.

Akademisk bojkott
Ett av rapportens primära syften var att kartlägga och redogöra för rådande samarbeten mellan svenska och israeliska lärosäten. Denna redogörelse utgör grunden för rapportens krav på bojkott av israeliska universitet och att existerande samarbeten avslutas med omedelbar verkan.
Den akademiska och kulturella bojkotten av Israel (PACBI) startade på palestinskt initiativ och är en del av BDS – en bred internationell rörelse för bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel, israeliska företag och institutioner, som tagit inspiration från kampanjen för isolering och bojkott av apartheidregimen i Sydafrika. I motsats till vad kritiker ofta hävdar riktar sig bojkotten inte mot enskilda forskare och kulturutövare, utan mot institutioner, i linje med PACBI:s riktlinjer.

Svenska universitets delaktighet i Israels militärockupation
Den judisk-israeliska forskaren Maya Wind har i boken Towers of Ivory and Steel noggrant dokumenterat hur samtliga åtta större israeliska offentliga universitet arbetar ”i statens direkta tjänst och fyller en avgörande funktion för att upprätthålla dess politik och därmed är centrala pelare för den israeliska bosättarkolonialismen” . Redan innan Israel utropade sig som självständig stat 1948, var israeliska universitet centrala för utvecklingen av övervakning, vapenteknologi- och strategi. Denna funktion har inte minskat utan är central för fortsatt ockupation, blockad, etnisk rensning, och utvecklingen av vapen och militärteknologi som ”testats” på palestinier. Vidare motarbetar israeliska universitet systematiskt kritisk forskning om sionistisk hegemoni och den israeliska statens fördrivning av palestinier historiskt och idag, vilket Wind kallar en ”epistemisk ockupation”. Israeliska palestinier hindras även från högre utbildning genom undermålig skolgång och palestinska studenter möts av repression och kriminalisering. Trots detta utnyttjas de som bevis för de israeliska universitetens pluralism, mångfald och jämlikhet. Sedan Hamas attack den 7 oktober 2023 har repressionen mot palestinska studenter och forskare eskalerat.

När studenter och personal vid svenska universitet efterfrågat information kring israeliska samarbeten från sina respektive lärosäten har dessa ofta mötts med tystnad eller direkta avslag, i strid med universitets juridiska skyldighet att svara. Trots detta har vi identifierat omfattande samarbeten mellan svenska och israeliska universitet, både genom de svar vi fått och genom egna efterforskningar. En översikt av dessa finns att läsa i rapporten som är tillgänglig via WASSAPs facebooksida. Givet omfattningen av de identifierade samarbetena är vi djupt bekymrade över svenska universitets vägran att erkänna vikten av att bryta banden med institutioner som är nära kopplade till olaglig ockupation, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Fortsatt samarbete med dessa institutioner normaliserar inte bara deras handlingar utan möjliggör dem. En akademisk bojkott är därmed nödvändig för att upprätthålla universitetens etiska riktlinjer som förbjuder forskare från att delta i projekt som bryter mot folkrätten, och för att bidra till att avveckla det system av förtryck, förstörelse och apartheid som den israeliska staten upprätthåller mot Palestina och palestinier genom sina universitet. Vidare är kraven på bojkott central för att den akademiska friheten också ska omfatta palestinska studenter och forskare och kritiska judiska forskare i Israel.

Koordinerade universitetsreaktioner
Under läsåret 2023–2024 har rektorer från olika universitet gjort flera uttalanden om deras oförmåga att agera i förhållande till det pågående folkmordet. Deras argumentationslinjer avslöjar ett konsekvent mönster: rektorer ramar in sin position genom att hänvisa till en institutionell brist på autonomi och akademisk frihet, vilket de hävdar begränsar deras möjlighet att ta ställning mot folkmord. De menar också att akademisk bojkott faller utanför deras formella ansvarsområde. Efter omfattande kritik från studentprotester och universitetsanställda försvarar rektorerna nu en snäv tolkning av akademisk frihet som tillåter enskilda forskare att välja sina samarbetspartners utan institutionellt ingripande. Utifrån denna position väjer dessa universitetsledningar undan från direkt ansvar för de etiska följderna av formaliserade partnerskap med israeliska institutioner, där det institutionella ansvaret reduceras till en fråga om individuella omdömen. Genom att omformulera samarbeten till abstrakta “idéutbyten” eller individuella val, osynliggör rektorer den institutionella nivån av de betydande ekonomiska och ideologiska banden till israeliska universitet. Dessa uttalanden är anmärkningsvärt lika, med formuleringar som är närmast identiska från universitet till universitet.

Mats Persson, Sveriges utbildningsminister mellan 2022 och september 2024, har varit central i styrningen av universitets reaktioner på det pågående folkmordet, särskilt genom att forma deras offentliga ställningstaganden. Trots hans påstående att “de statliga universiteten och högskolorna har en hög grad av självbestämmande över sin verksamhet” (1 mars 2024), hävdade Persson i en artikel i Aftonbladet i maj 2024 att universiteten saknar autonomi att agera självständigt i frågor som rör utrikespolitik. Här betonar han att studentprotesterna “inte [kommer] leda till att några avtal bryts. Det är regeringen som styr och formar utrikespolitiken – inte Sveriges rektorer”. Uttalandet visar tydligt att regeringen ignorerar den akademiska världens protester och krav, och inte kommer att tillåta universiteten att bryta samarbeten med israeliska institutioner eller ta ställning mot folkmord och akademisk förintelse. Tvärtom betonar Persson under en riksdagsdebatt i mars 2024 att Sverige har ett “långsiktigt intresse av att fördjupa relationen och samarbetet med Israel”.

Persson har medgett att han tagit initiativ till ett möte med universitetens rektorer, där han manade “till att universitet i Sverige inte bedriver egen utrikespolitik”. Dessutom höll Persson ett digitalt möte med universitetsrektorer för att diskutera spridningen av antisemitism på campus och vad han kallar “konflikten mellan Israel och Hamas”. Detta hastigt anordnade möte ägde rum bara några dagar före styrelsemötet för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) den 23 november, där det beslutades att universiteten inte skulle agera rörande folkmordet i Gaza. Tidpunkten visar på Perssons inflytande över den icke-interventionistiska hållning som SUHF slutligen antog. Till skillnad från SUHF:s praxis saknas protokoll från mötet den 16 november, och i protokollet från den 23 november ges ingen förklaring till den diskussionen som föranledde beslutet om passivitet. Dessa ingripanden uppvisar en oroväckande detaljstyrning av universiteten, ett ministerstyre som är förbjudet enligt svensk grundlag.

Avslutning
Rapporten landar i en tid som präglas av ökad militarisering, militär upptrappning och där politiska styrning av universiteten legitimeras med hänvisning till säkerhet. Detta blev inte minst tydligt under Natos forskningsmöte i Sverige den 20 september 2024.

Rapportens kritiska punkter bör därför inte avfärdas som ett ”palestinskt undantag”, utan måste förstås som en framtida regel där akademisk autonomi, frihet och etik åsidosätts för att ge plats åt militarisering i statens och Natos tjänst. Maya Wind sa på sin samtalsturné i Sverige nyligen att kravet på akademisk bojkott är den enda rörelsen för akademisk frihet i Israel och Palestina.

Vår rapport visar att samma sak gäller här. Vi kräver att svenska universitet hävdar sin autonomi och arbetar för att stärka den akademiska friheten genom att:

  1. avsluta alla formella samarbeten med israeliska universitet och andra medskyldiga institutioner, i enlighet med PACBI:s riktlinjer.
  2. etablera samarbeten med palestinska universitet, inklusive att ge meningsfullt stöd till palestinska akademiker och studenter på flykt, genom att erbjuda dem en plats att studera och arbeta vid svenska universitet.

Artikelförfattare:
Workers and Students in Swedish Academia for Palestine (WASSAP) bildades i oktober 2023 som ett svar på den senaste fasen av Israels ockupation av Palestina. På campus runt om i Sverige har gruppen startat läsecirklar, öppna föreläsningar, poesiläsningar, protester, namninsamlingar och många specifika kampanjer för ett slut på kolonisering, folkmord och skolasticid. I de flesta fall har detta gjorts tillsammans med andra lokala organisationer som står i solidaritet med Palestina, inklusive universitetsanställda och studenter.

Läs också: I ockupationens tjänst recension av Maya Wind Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.