På Spaning i bokskörden

Israel-Palestinakonflikten fortsätter att sätta avtryck i bokskörden. Karneval förlag ger nu ut ytterligare två böcker av den israeliske historikern Ilan Pappé (hans Tio myter om Israelrecenseras i detta nummer): Kort historik över Israel-Palestina-konflikten och

Den etniska rensningen av Palestina (båda ursprungligen utgivna på engelska 2006), samt även Hundraårskriget mot Palestina av
Rashid Khalidi palestinsk-amerikansk historiker verksam vid Columbia University, där han innehar Edward Saidprofessuren. Boken analyserar etablerandet av staten Israel som ett fall av bosättarkolonialism. På Atlas förlag finner vi en nyutgåva av Lotta Schüllerqvists Marnas hemlighet: berättelser från Gaza. Boken skrevs ursprungligen 2010 och ger en inblick i vardagen före det senaste förödande kriget.

Från Arkiv i samarbete med Katalys kommer Angreppet: så urholkar Tidöregeringen vår demokrati, i vilken Peter Gustavsson nagelfar auktoritära trender i Sverige, exemplifierade av allt från angiverilag till slopat föreningsstöd. En undergrävd demokrati är även temat för Känslor och populism av Eva Illouz (Daidalos), en översättning av en bok från 2022.

Johan Fornäs, numera professor emeritus i kulturvetenskap, som tidigare har genomfört kulturanalyser av ämnen som ungdomskultur, konsumtion och jazz, analyserar i boken Jag går ut med min hund den gränsöverskridande kärleken mellan djur och människor (Korpen).

Kärlek är också temat för Konsten att vara mänsklig: en essä om moral och längtan efter kärlek och demokrati, av Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet (Korpen). Om viljan att leva tillsammans som en drivkraft för nationsbildande skriver den omstridde franske religionshistorikern Ernest Renan (1823-1883) i Vad är en nation?, (Korpen) som innehåller en samling texter från 1882-1883. Överstatlighet är temat för Disciplinerad demokrati (Verbal), där Jonas Elvander, utrikesredaktör på Flamman och doktorand i historia, tecknar EU:s historia i ett kritiskt perspektiv.

För omställningsintresserade finns Lisa Pellings och Marika Palmer Riveras Livet som pågår här: samtal om klimatet och omställningen (Atlas), som bygger på över tvåhundra samtal med människor på den svenska landsbygden och i små orter om hur en klimatomställning ska ske för att uppfattas som rättvis. På temat djurrätt hittar vi Pelle Strindlunds bok Upp med djuren: artöverskridande välvilja från antiken till Astrid Lindgren (h:ström) som historiskt går igenom viktiga inspirationskällor till dagens djurrättsdiskurs.

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.