Den röda rösten ställer om till digital utgivning

Vid årsskiftet ändrades världen en aning för många av oss. För första gången på 50 år dunsar Internationalen inte längre ner i brevlådan varje vecka. Liksom andra tidningar som inte kan leva på annonser har Internationalen under större delen av sin existens varit beroende av det statliga presstöd som avskaffades i höstas. När beslutet togs i riksdagen jublade högern. Äntligen skulle detta ”mediala monster” dräpas, det som kanaliserat en ”älv av pengar” till tidningar ”i olika nyanser av rött” som den SD-politiker som hade i uppdrag att presentera förslaget uttryckte det.

Det avskaffade presstödet är en del i den statskontrollerade högerkanonad som nu riktas mot allt som andas folkrörelser – alltifrån förbud mot socialdemokraternas lotteriverksamhet till att folkhögskolor sätts på svältkur, indraget stöd till freds- och biståndsorganisationer, nedskärningar i public service och så vidare.

Mönstret är tydligt: de som inte lydigt går i storföretagens ledband ska inte heller få något stöd av den högerkontrollerade staten. Medielandskapet kommer än mer att domineras av de stora borgerliga tidningarna som inte bara för storföretagens talan utan själva är just storföretag vars ägare har samma intressen och värderingar som vilka andra kapitalägare som helst.
Internationalen kan självklart inte mäta sig med extremhögerns trollfabriker eller den dolda miljardrullningen till PR-företagens lobbyverksamhet. Men just eftersom högerns övertag är så stort blir en röst som vår så oerhört viktig. En röst som går på tvärs mot företagspropagandan, mot högerns rasism och krigshets, som ger utrymme, stöd och argument åt gräsrotsaktivister i miljörörelser, fackföreningar, Palestinasolidaritet och de tusentals dagliga handlingarna av motstånd som sällan når en bredare krets. Så vi kan naturligtvis inte ge upp Internationalen. Inte i dessa tider.

Genom att gå över till helt digital utgivning får vi rentav möjligheter att komma ut mycket snabbare med kommentarer och analyser än vad en tryckt veckotidning tillåter. Dessutom kan vi sprida dem utan hänsyn till de begränsningar presstödsreglerna satte.
Det förutsätter dock ett par saker. Den absolut viktigaste är läsare. Det spelar ingen roll hur bra material vi publicerar (och vi är faktiskt lite stolta över den nivå vi lyckas hålla) om det inte läses, sprids och diskuteras. Internationalen finns inte för sin egen skull utan för att vara ett hjälpmedel att förstå världen för att kunna förändra den i stort och smått. Därför har vi beslutat att, åtminstone till en början, inte ta betalt för tillgången till artiklarna. Det enda vi begär är att läsarna skaffar ett konto och loggar in.
Men vi behöver även aktiva läsare. Människor som kan skriva från sin vardag eller använda sina kunskaper till att kommentera och förklara vad som sker.
Det tredje, och just nu mest akuta, är att vi behöver professionalisera arbetet en aning. Idag sker allt arbete utom det som gäller själva hemsidan helt ideellt. Ska vi kunna upprätthålla tidningen på sikt behöver vi någon som arbetar med tidningen mot ersättning, en redaktionssekreterare som planerar, driver in artiklar, kontaktar tänkbara skribenter och så vidare. Detta kräver pengar som bara kan komma från läsarna.

Kort sagt, vi behöver stöd från er som tidigare prenumererat på Internationalen.

Ett första stöd är att gå in på internationalen.se och skapa ett konto så att du kan börja läsa artiklar.
Om du sedan kan avvara en slant är vi väldigt glada. Det bästa sättet är att göra en stående överföring en gång i månaden, något som ger oss en viss möjlighet att planera. Du kan gå in på din bank och föra över valfritt belopp till konto 9960 3400 396 911 (Kampfonden) Sen klickar du i att det skall göras varje månad.
Varje inbetalning är självklart värdefull. Engångsgåvor kan du ge via SP:s kampfond 39 69 1 – 1 eller Swisha 123 052 4934

Internationalen

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.