Av förklarliga skäl är Israel-Palestinakonflikten påtagligt närvarande i 2024 års bokskörd.
Karneval förlag ger ut Tio myter om Israel (i översättning av Anders Björnsson och Lars Ohlsson), av Ilan Pappé, professor i statsvetenskap vid universitetet vid Exeter i England. Pappé har tidigare kandiderat till Knesset för det israeliska kommunistpartiet och har tidigare bland annat publicerat boken The Ethnic Cleansing of Palestine (2006).
Oktoberförlaget har givit ut Israel: ockupation och apartheid skriven av Gunnar Olofsson, läkare som bott och arbetat i Mellanöstern, en bok som ger den långa historiska bakgrunden till den konflikt vars ursprung de svenska medierna nu påfallande ofta daterar till den 7:e oktober 2023.
Kulturjournalisten och författaren Shora Esmalian, som länge har skrivit om Palestina/Israel ger i sin bok, Gaza: att spränga ett getto (Verbal förlag), en lägesrapport från den attack på Gaza som det enligt en FN-rapport finns rimliga skäl att kalla ett folkmord.
I 7 Oktober – Hamas mot Israel: myterna, propagandan, sanningen, gör Ernesto Katzenstein, svensk-uruguyan med judiska rötter, en granskning av mediernas rapportering om Hamas attack på Israel.
För den som vill nå bortom myterna om Sveriges marginella roll i kolonialismen och välfärdsstaten som en ”kapitalism med mänskligt ansikte” har Koloni förlag givit ut I Imperialismens kölvatten: Sveriges roll i det imperialistiska systemet av Torkil Lauesen, dansk politisk aktivist och författare som tidigare skrivit flera böcker om antiimperialistisk teori och praktik.
Förbunden med imperialismen är ju också rasismen, som behandlas i ett flertal nya böcker. På Atlas förlag finner vi den nyutgivna antologin Antirasismer och antirasister i vilken 24 forskare skriver om motståndet mot olika former av rasism.
Likaledes ny är Tobias Hübinettes Svenska asiater: Antiasiatisk rasism och framväxten av en ny minoritet, utgiven på Verbal förlag.
Ett mer historiskt angreppssätt på rasbegreppet och identitetspolitikens ursprung i 1700-talets reaktionära höger finner vi i den brittiska journalisten Kenan Maliks bok Inte så svartvitt: en historia om ras från vit överhöghet till identitetspolitik, översatt av Johan Wollin och utgiven på Daidalos förlag.
Till slut måste vi uppmärksamma ett jätteprojekt i svenskspråkig filosofisk och idéhistorisk utgivning: Sven-Olov Wallensteins översättning av inte mindre än fyra volymer av Theodor W. Adorno – Beethoven – Musikens filosofi, Wagner – En essä, Berg – Den minsta övergångens mästare samt Den nya musikens filosofi, vilka samtliga publicerats 2024 på Bokförlaget Faethon. Till detta kan läggas att Adorno-intresserade redan förra året kunde glädjas åt nyutgåvan av klassikern Minima Moralia på Arkiv förlag, i översättning av Lars Bjurman och med en nyskriven inledning av Anders Ramsay.
Redaktionen