Kära läsare # 203

När vi skriver det här står riksdagen i begrepp att godkänna Sveriges DCA-avtal med USA. Det är som bekant en överenskommelse som ger USA tillträde till en rad militära anläggningar, hamnar och flygfält i vårt land.

Det är en fördjupning av det militära samarbetsavtal som ingicks mellan parterna redan 2016. Det slås där bland annat fast att länderna ska genomföra mer av övningar tillsammans, för att uppnå en utvidgad potential att agera samfällt i internationella operationer. Sverige reducerar sig härmed till en simpel underhuggare i förhållande till den stat som i modern tid överlägset mest frekvent invaderat andra länder och brutit mot folkrätten. Epoken Olof Palme känns idag oändligt långt borta. Det fördjupade militära samarbetet med USA – i kombination med medlemskapet i Nato – utgör den mest omfattande utrikespolitiska omläggningen sedan Sverige under kung Karl XIV Johan 1818 proklamerade alliansfriheten.
En annan remarkabel, och fasansfull händelse, är hur Turkiet – i skuggan av Gazakriget och under kompakt medial tystnad – trappat upp sitt våldsregemente mot det kurdiska självstyret i syriska Rojava:
”Sedan oktober 2023 har Turkiet dagligen bombat Rojavas byar, städer och civila infrastruktur. Omkring 80 procent av elnätet och vattenmagasinen har förstörts, vilket lämnar miljoner människor utan energi och värme i sina bostäder samt med otillräcklig tillgång till vatten” (Nättidningen Truthout, 15/2, 2024).
Det gamla talesättet att ”kurdernas enda vänner är bergen” besannas återigen. Under 2023 publicerade Röda rummet tre fördjupande artiklar om det kurdiska folkets frihetskamp och Rojavakommittéernas solidaritetsarbete. Det progressiva styret i Rojava är för oss socialister värt allt stöd.
Men nu något om innehållet i detta nummer av Röda rummet:

I Hannah Proctors bok ”Burnout: The emotional experience of political defeat” undersöker författaren den politiska kampens känsloliv – med fokus på upplevelser av nederlag och utbrändhet. Nanna Dahler, doktorand i genusvetenskap vid Lunds universitet möter Proctor: Sorgens militans – Intervju med Hannah Proctor.

Johan Örestig tipsar om ett antal poddar som specifikt behandlar utopiskt samhällsförändrande tänkande – Att förankra utopierna.

Israels brott mot mänskligheten i Gaza påkallar självklart uppmärksamhet. Gilbert Achcar ifrågasätter att Hamas massaker sjunde oktober var grundad på antisemitism. Achcar menar att den snarare primärt bör förklaras som en del av en antikolonial kamp – Gaza: Sjunde oktober i ett historiskt perspektiv.

Ellen Isaacs i sin tur menar att Israels jämförelse mellan Nakban 1947-1949 och fördrivningen av judarna från arabländerna inte håller streck – En falsk berättelse om arabiska judar.

Sarah Philiphson Isaacs och Jenny Kronemans fotoessä skildrar studentprotesterna i Göteborg till stöd för Palestina och mot universitetens anknytning till Israels förtryckarapparat. Essän framvisar bland annat hur kopplingen mellan solidaritet och den medvetenhet om den politiska aktivismens emotionella sidor som Proctor talar om tar sig konkreta uttryck i dagens Sverige. Vi tar oss till Gazaplatsen.

I vår essäserie om den samtida marxistiska teorin synar vi sociologen Bob Jessops tänkande. Vanja Carlsson uppehåller sig vid Jessops bidrag till den så kallade regleringsskolan och vad hans tänkande innebär för vår förståelse av den kapitalistiska staten idag – Staten som social relation: Introduktion till Bob Jessops tänkande.

Lars Henriksson skriver om hur tidningen Internationalen trotsar Tidöregeringens försök att med drakoniska presstödsregler strypa vänsterpressen – Den röda rösten ställer om.

Numret avslutas med Den röda tråden, vår nystartade recensionsavdelning med recensioner av:
Maya Wind: Towers of Ivory Steel: How Israeli Universities Deny Palestinians freedom.
Hannah Proctor: Burnout: The emotional experience of political defeat.
Forskarkollektivet Fundament: Kris i Bostadsfrågan.
Ernst Bloch: Utopins anda
På spaning i bokskörden – anmälningar av nyutgiven samhällslitteratur

Vi önskar er alla en angenäm sommar!

Ps. Glöm inte att prenumerera om ni inte redan gjort det.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.