Nytt nummer ute nu!

Läs som PDF: roda-rummet-2016-nr-2

2016-nr-2-framsida

Kära Läsare

Venezuela befinner sig i dagsläget i en allvarlig ekonomisk och politisk kris. Hugo Chávez projekt om en ”Socialism för det 21:a århundradet” har otvivelaktigt hamnat i en djup återvändsgränd. Knappast förvånande är nu många borgerliga kommentatorer snabba med att peka ut de socialistiska intentionerna som den avgörande

orsaken bakom den kritiska situationen. Men vad är det egentligen som gått snett i Venezuela? Och vilka basala svagheter har Chávez projekt varit behäftat med? I artikeln Venezuela: delbokslut över ett bakslag summerar Rolf Bergkvist upp situationen i landet.

> Om några veckor stundar presidentval i USA. Som vanligt domineras kampanjen av två kandidater som båda ytterst representerar olika delar av den härskande amerikanska borgarklassen. I primärvalen utmanades dock denna tingens ordning av Bernie Sanders som med ett, efter amerikanska förhållande, vänsterbetonat program drog till sig över elva miljoner väljare. Hur är egentligen läget för den amerikanska arbetarklassen? Kim Moody, fackföreningsaktivist och författare till flera böcker om amerikansk arbetsmarknad, tecknar i en intervju bilden av så väl aktuella svårigheter som möjligheter.

> Sedan finanskrisen 2008 har de socialdemokratiska partierna i Europa i genomsnitt förlorat en fjärdedel av sina väljare, en sällan skådad tillbakagång. Men vad är det för faktorer som ligger bakom detta ras? I artikeln En europeisk socialdemokrati i kris analyserar Kjell Östberg en rörelse – med alltmer förborgerligade partier – som bara är en skugga av sitt forna jag. Undantaget är dock brittiska Labour som under Jeremy Corbyns ledning har partiet stått för en remarkabel vänstergir och attraherar hundratusentals nya medlemmar. Östberg ställer frågan om det är första steget för en allmän radikalisering av den europeiska socialdemokratin?

> I boken Politik underifrån – kollektiva konfrontationer under Sveriges 1900-tal lyfts utomparlamentariska aktioner fram i förgrunden. Allt från massmobiliseringarna i kampen för allmän rösträtt under det förra seklets två första decennier över 1970-talets våg av vilda strejker till 1980-talets hus-ockupationer flimrar förbi över sidorna i ett försök till alternativ historieskrivning. Anders Fraurud har läst boken.

60 år efter Ungernupproret 1956, som var den första omfattande antistalinistiska revolten i Östeuropa ger Bokförläggarna Röda rummet ut en nyutgåva av Sture Källbergs reportagebok Uppror – Budapest 1956. Författaren, som befann sig i Budapest som representant för det svenska kommunistpartiets ungdomsförbund, drogs med i de dramatiska händelserna. Vi publicerar ett utdrag ur boken, som skildrar när Källberg besöker de revolutionära studenternas högkvarter.

Välkommen!

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.